Quantcast
Channel: Pingvinavisa
Viewing all articles
Browse latest Browse all 945

Gir nye leger større trygghet

$
0
0
LIS 2 medisinsk klinikk

– Jo bedre du kjenner din rolle, jo bedre vet du hva som ikke dekkes av den. Dermed vet du også bedre når du skal spørre om råd, og når det forventes at du skal klare ting selv. Jeg tror vår introduksjon også vil gjøre det lettere å kontakte bakvakta med mer målrettede spørsmål, sier Ole Martin Hoff.

Han er overlege i akutt- og mottaksmedisin, og tilhører den generasjonen som selv aldri har fått noen formell innføring i hvordan hverdagen fungerer på et sykehus.

Opplæring satt i system

Tidligere ble det meste løst gjennom opplæringsvakter. Her fikk nyansatte følge en litt mer erfaren lege gjennom arbeid på dagtid: Én dag ved medisinsk intensiv og én på observasjonsposten.

Konsekvensen av dette var at LIS2-ene fikk en svært ulik introduksjon, avhengig av hvem de fikk følge og hvilke hendelser som oppsto i løpet av disse vaktene.

Derfor tok Hoff for tre år siden initiativ til og har utviklet innholdet i de fire intro-dagene som nå gis alle nyansatte LIS2 i Medisinsk klinikk, Tromsø. De nye legene, som altså er i startfasen av sin spesialisering innen feltet indremedisin, får nå en gjennomgang av både administrative og kliniske oppgaver som de må kunne.

For eksempel i programvaren for medisinsk kurve, og i det å utføre ultralyd på hjerte eller lunge. I tillegg er det lagt inn flere praktiske øvelser på ting de kan bli kastet inn i.

LIS 2 medisinsk klinikk
Les mer
Overlege Ole Martin Hoff har utviklet introdagene som gis nyansatte LIS (leger i spesialisering) i Medisinsk klinikk, Tromsø. LIS2 Katarina Johansen (til høyre) har tatt initiativ til å etablere en egen fadderordning ved klinikken, mens Augusta Horn Welle-Strand er nyansatt LIS2 og føler seg meget godt ivaretatt.  Foto: Oddny Johnsen, Krysspress

En fersk LIS2 blir først C-vakt i akuttmottaket, og har med det en viktig rolle i både medisinsk mottaksteam, hjertestansteam og sepsisteam.

I introdagene som nylig er gjennomført fikk de nye legene også trene på CBRNE-hendelser ved å delta i en katastrofeøvelse. CBRNE er en samlebetegnelse for hendelser med for eksempel biologisk smitte eller radioaktiv stråling.

Hver sin fadder

Nytt av året er at de nyansatte LIS2 nå får en egen fadder på UNN. Dette er en LIS2 med litt lengre fartstid og mer erfaring fra sykehuset. Vedkommende har ikke noe ansvar for klinisk veiledning, men skal gi «starthjelp» ved å svare på praktiske spørsmål og bidra til at den nyansatte raskere finner seg til rette kollegialt.

Fadderordningen ved Medisinsk klinikk er et pilotprosjekt, initiert og ledet av Katarina Johansen som selv er LIS2 og tillitsvalgt for B/C-vaktsjiket for Yngre Legers forening.

Ordningen baserer seg på en modell utviklet av Cathrine Kristoffersen og etablert ved Sykehuset i Vestfold i 2023. Kristoffersen opplevde i rollen som fersk lege både mangelfull oppfølging og høyt arbeidspress, og at 19 av 30 LIS sluttet i løpet av en periode på 14 måneder. Legenes arbeidsforhold generelt, har i de siste par årene fått økt fokus gjennom kampanjen #legermåleve.

– Vi har utarbeidet et skriv med forventinger og oppgaver til fadderne. De starter i rollen sin med å ringe sitt «fadderbarn» i forkant av oppstart for å introdusere seg selv. I løpet av introdagene forsøker vi så å få til en felles lunsj for faddere, de nyansatte og andre LIS2 i det vaktlaget de skal inn i. Terskelen for å kontakte fadderen skal være lav, og vi ønsker også at fadderen selv tar kontakt etter to og etter fire uker for å sjekke hvordan det går med den nyansatte, forklarer Johansen.

Hun har selv jobbet ved UNN i et halvt år, og er nå fadderansvarlig for i alt syv faddere i Medisinsk klinikk som følger opp ett «fadderbarn» hver.

– Målet med pilotfasen er å lære hvordan vi på UNN kan ta bedre vare på nyansatte slik at de trives og vil fortsette å jobbe her, forklarer hun.

To ulike roller

Medisinsk klinikk Tromsø tar inn nye LIS2 to ganger i året. De som ansettes kan ha svært varierende bakgrunn. Der noen kommer rett fra LIS1-perioden, har andre jobbet flere andre steder før de har bestemt seg for hvilken spesialisering de ønsker seg.

Augusta Horn Welle-Strand har tatt sin medisinerutdanning i Trondheim, har vært LIS1 ved UNN Harstad og har jobbet i ett år som vernepliktig lege i Forsvaret og et halvt år på en nevrologisk avdeling før hun nå satser på en karriere ved Medisinsk klinikk Tromsø. Hun har fått både introdager og fadder.

LIS 2 medisinsk klinikk Welle Strand
Les mer
Augusta Horn Welle-Strand er nyansatt LIS2 i Medisinsk klinikk Tromsø, og en av syv som har fått en egen fadder gjennom den første tiden på UNN. Foto: Oddny Johnsen, Krysspress

– Introdagene og fadderordningen har gjort at jeg føler meg godt ivaretatt og godt tatt imot på sykehuset. Det er fint å ha en LIS2 som har kommet litt lenger i løpet som fadder, og jeg opplever at det er lav terskel for å stille spørsmål. Jeg tror det vil gjøre at jeg kommer raskere inn i jobben, kan fokusere mer på faget og dermed trives bedre, sier Welle-Strand, før hun må løpe videre til sengeposten hvor hun jobber denne uka.

LIS2 går en turnus der de har to uker med dagarbeid og deretter to uker med vaktarbeid i akuttmottaket. I vaktukene varierer arbeidstiden mellom 8-15 timer.

– På mange måter så ansetter vi våre LIS2 i to ulike jobber. Når de jobber på sengepost har de gjerne god tilgang på mentorer, og kommer lettere inn i et miljø med kjente fjes og gode muligheter for kollegastøtte. Men i jobb nummer to skal de være i akuttmottaket og løse ulike og utfordrende situasjoner døgnet rundt, med mindre tilgang på støtte. Ved å gi en innføring hvor vi trener på ulike ting som kan oppstå i løpet av disse vaktene, og samtidig gir hver enkelt en fadder de kan snakke med om ting som har skjedd, så håper vi at hver enkelt kjenner på bedre støtte. Du får raskere en følelse av tilhørighet om du føler deg sett og velkommen, oppsummerer Ole Martin Hoff.

Han berømmer Katarina Johansen for det initiativet som hun har tatt. Summen av alt mener han blir en «vinn-vinn-vinn».

– UNN får en bedre kontroll med hva slags opplæring som den enkelte LIS2 faktisk har fått, og dermed på kvaliteten i sine tjenester. Den nye legen oppnår raskere en større grad av trygghet i sin rolle, og når kvalitet og trygghet er på plass så øker også pasientsikkerheten. Aller første vakt vil nok likevel fortsatt kjennes skummel for en nyansatt lege, akkurat det er det ikke mulig å ta vekk, smiler Hoff.

LIS = Lege i spesialisering

  • LIS1 erstatter det som tidligere het turnuskandidat og er den laveste LIS-stillingen. Stillingen består av tolv måneder i sykehus og seks måneder i kommunal helse- og omsorgstjeneste. En LIS1 har ikke startet i spesialisering, men skal gjennom praksis lære seg grunnleggende kliniske ferdigheter.
  • LIS2 erstatter stillingen assistentlege og utgjør det første trinnet innen en spesialistutdannelse. Disse har da allerede valgt om de vil spesialisere seg innen kirurgi eller indremedisin. En LIS2-fase varer i fem år, hvor den første halvparten er mer generell før en mer spesifikk retning blir valgt.
  • LIS3 erstatter også stillingen assistentlege, men de som er LIS3 er i gang med subspesialisering innenfor sitt felt. Dette er det andre trinnet innen en spesialistutdannelse.
  • Les mer om LIS-utdanningene ved UNN på unn.no

 

The post Gir nye leger større trygghet appeared first on Pingvinavisa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 945